Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

ПОЛЬОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЛАБОРАТОРІЇ БІОКОНТРОЛЮ АГРОЕКОСИСТЕМ І ОРГАНІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА

Аспіранткою Інституту агроекології і природокористуванння НААН, Мосійчук Іриною, закладено тимчасовий дослід на полях Сквирської дослідної станції органічного виробництва ІАП НААН для виконання дисертаційної роботи на тему: «Обґрунтування екологічно безпечних технологій регуляції фітопатогенного мікобіому в агроценозах ячменю ярого».

 

Дослід закладено рендомізованим способом, де використовуються препарати:

  • «Оракул мультикомплекс», що містить макро- та мікроелементи в достатній кількості для забезпечення рослин основними поживними речовинами;
  • «Вимпел 2» – комплексний природно-синтетичний препарат, однією з властивостей якого є інгібітор хвороб;
  •   суміш «Оракул мультикомплекс+ Вимпел 2»;
  •   контроль – ділянка оброблена водою.

Аспіранткою, впродовж вегетаційного періоду рослин, відбираються зразки ризосферного ґрунту та вегетативних органів рослин ячменю ярого для визначення чисельність мікроміцетів за дії різних біологічних препаратів. Також визначаються біометричні показники рослин та якість зерна ячменю ярого.

Щорічно, липень-серпень, виїздною комісією Інституту агроекології і природокористування НААН проводиться перевірка дослідів закладенних аспірантами, перевірається їх ефективність та актуальність у агроекологічних напрямах.

Впродовж 2023 року, студенткою, Мудрак Веронікою, Національного університетету біоресурсів та природокористування України сумісно із Інституттом агроеколгії природокористування НААН було закледено польовий дослід у межах бакалаврської дипломної роботи на тему: «Особливості розвитку хвороб розторопші в умовах Сквирської дослідної станції органічного аиробництва».

Студенткою, впродовж вегетаційного періоду рослин, відбираються зразки ризосферного ґрунту та вегетативні органи рослин розторопші для визначення основних збудників хвороб.

Також співробітниками лабораторії біоконтролю агроекосистем і екологічно безпечних технологій щорічно проводиться відбір зразків різних сортів пшениці озимої та ячменю ярого для фітопатологічного аналізу вегетативних органів на ураженість фітопатогенними мікроміцетами.

Дослідження проводяться у межах договору, виконання науково-технічної роботи (НТР) за темою: «Оцінювання сортів пшениці озимої та ячменю ярого на ураженість фітопатогенними мікроміцетами».