Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Міжнародний день поля «Сучасні селекційні досягнення НААН»

За нетривалий проміжок часу, якихось 100 років, наукова селекція збільшила врожайність злаків з 7 ц/га на початку 20-го століття до 100 ц/га, або 10 т/га. Нині ж у вітчизняних селекційних інститутах 12 т/га пшениці — це вже не мрія, а дійсність.

За даними НААН, потенціал продуктивності нових вітчизняних сортів і гібридів, які введено у виробництво, становить: пшениці озимої — 8,7-10,5 т/га, жита озимого — 5-7,5 т/га, ячменю озимого 6-8 т/га, тритікале озимого — 7-10 т/га; пшениці ярої — 7-8 т/га, ячменю ярого — 6-7 т/га, вівса 5-6 т/га, гороху — 3-5 т/га, кукурудзи — 9-14 т/га, сорго зернового — 7-8 т/га тощо.

Наведене є лише частиною сільгоспкультур вітчизняної селекції, які постійно висіваються  у Виставково-інноваційному центрі НААН на Київщині для широкої демонстрації і наочної пропаганди кращих вітчизняних сортів та гібридів останніх років. Цей постійно діючий центр було створено 2009 року на базі ДП ДГ «Саливонківське» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН в с.Ксаверівка Друга. Відтоді щороку тут на демонстраційному полі площею 76,4 га за 10-пільною сівозміною із застосуванням інтенсивних технологій висіваються кращі розробки вітчизняних наукових установ мережі НААН, які знайшли своє застосування в агропідприємствах і ті, які лише пробивають собі дорогу.

Тут у будь-який час можна не лише ознайомитися з сортами і гібридами, а й отримати детальну інформацію щодо технологій вирощування і придбання посівного матеріалу представлених сортів та гібридів агрокультур.

Так само регулярно у Виставково-інноваційному центрі проводяться Міжнародні дні поля. Цьогоріч 21 червня такий захід зібрав чималу кількість фахівців аграрної галузі. Проаналізувати сучасні вітчизняні селекційні досягнення науковців приїхали члени Президії НААН, народні депутати і представники Мінагрополітики, обласних та районних держадміністрацій, керівники і агрономи сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, керівники науково-дослідних установ НААН та директори дослідних господарств академії. Пропонуємо репортаж з цієї знакової події.

Розпочався Міжнародний день поля «Сучасні селекційні досягнення НААН» 21 червня зі стислої пленарної частини.

Детальніше: Український тижневик ділової інформації АГРОПРОФІ.