Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Аналітична інформація щодо умов вегетації рослинності в першу декаду листопада 2023 р. за супутниковими даними

Аналітична інформація щодо умов вегетації рослинності в першу декаду листопада 2023 р. за супутниковими даними

(Інститут агроекології і природокористування НААН)

(Джерелa: United States Department of AgricultureForeign Agricultural Service https://ipad.fas.usda.gov/cropexplorer )

 

Шановні колеги!

Зважаючи на посушливу, але теплу осінню погоду, мали надію на покращення стану озимих культур перед зимовим перідом. Так і сталося, що покращення стану зволоження верхнього шару грунту, а також аномально тепла погода, створили всі умови для покращення розвитку навіть недостатньо розвинених сходів озимих культур. Нижче проаналізуємо просторовий температурний режим, кількість опадів, стан вологозабезпечення та рослинності, переважна частина якої в цей час представлена посівами озимих культур.

Щодо температурного режиму можна констатувати, що протягом 1-5 листопада 2023 р. в порівнянні із середньо багаторічними даними спостерігається на всій території України перевищення значень  температури більш ніж на 5 градусів (червоний колір) (рис.1).

 

 

Рис.1. Відхилення температури від середньо багаторічної за 1-5 листопада 2023 р.

 

Опади. В умовах цього року спостерігався дефіцит опадів в період посіву озимих культур. За перші 5 днів листопада 2023 р., в середньому випало від 10 до 25 мм опадів. На території Житомирської обл. випало до 40-50мм (зелений колір) Просторовий розподіл опадів наведено на рис.2. Такої кількості опадів було цілком достатньо для покращення стану озимих культур.

 

Рис.2. Кількість опадів за період 1-5.11 2023

 

Вологозабезпечення. Разом з тим на початок листопада (5 листопада) спостерігається аномальне спрацювання запасів вологи в метровому шарі грунту (до 20 мм). Такого висушування грунту не спостерігалось в останнє десятиріччя. В порівнянні з попереднім 2022 р. різниця на цей період досягає в зоні Степу (Дніпропетровська, Миколаївська обл.)  20-40 мм., а в Лісостепу (Черкаська, Кіровоградська обл.) – 40-80 мм (рис.3).

 

Рис. 3. Запаси вологи в метровому шарі ґрунту на 5 листопада 2023 р.

 

Просторовий розподіл запасів вологи в  метровому шарі ґрунту наведено на рис.4.

 

 

Рис. 4. Просторовий розподіл запасів вологи в метровому шарі ґрунту на 5 листопада 2023 р.

 

Отже для відновлення запасів вологи до оптимальних значень необхідно щоб за зимовий період випало як мінімум120-140 мм вологи.

Стан рослинності. Можна очікувати, що вище наведена агрокліматична ситуація, спряла покращенню стану рослинності в т.ч. озимих культур за першу декаду листопада, але в цілому залишається нижче значень як середньо багаторічних, так і 2022 р.   (червона лінія, рис.5). Така закономірність спостерігається і в інших регіонах України, але це загальна закономірність.  Безумовно, більш детальну інформацію про стан посівів можна отримати за наземними спостереженнями, які виконуються науковими установами НААН.

 

Рис.5. Динаміка показника NDVI  на 8 листопада 2023 р.

 

Висновки. Важко зробити рекомендації покращення ситуації зі станом посівів озимих культур. Ясно одне, що необхідно надіятись на подальше покращення стану посівів та достатню кількість опадів за зимовий період.

 

О.Г. Тараріко, д. с.-г.наук, академік НААН

Т.В. Ільєнко, к.с.-г.наук, зав. лабораторії

Т.Л. Кучма, к.с.-г.наук, с.н.с.

 

Лабораторія аерокосмічного зондування агросфери Інституту агроекології і природокористування НААН