Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Участь співробітників Інституту агроекології і природокористування НААН у онлайн-конференції «Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма «Green economic recovery»

5 травня 2022 року співробітники Інституту агроекології і природокористування НААН (відділу радіоекології і дистанційного зондування ландшафтів, відділу агроекології і біобезпеки) взяли участь у онлайн-конференції «Екологічна безпека України в умовах воєнного часу та програма «Green economic recovery», що проводилася у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру та за фінансової підтримки Європейського Союзу. Конференція забрала понад  300 учасників з трьох основних напрямків, які і визначили структуру самої конференції: держава, бізнес і наука.

Основну менту і завдання заходу було озвучено Людмилою Циганок, засновницею платформи Green economic recovery, президентом ПАЕУ: «Щоб вирішити великі проблеми, такі як подолання екологічних наслідків війни, зміна клімату, відходи та забруднення, нам потрібна велика ідея! Цією ідеєю пропонуємо зробити зелену економіку! Настав час переосмислити, як ми проектуємо, будуємо, виготовляємо та використовуємо речі, які нам потрібні, від їжі, яку ми їмо, до одягу, який ми носимо. Разом ми можемо створити краще майбутнє для бізнесу, суспільства та світу природи. Уряд вже задав правильний і зрозумілий вектор – Кліматична модернізація, розвиток і відбудова за принципами зеленої економіки! Що нам потрібно вже зараз, щоб втілити це в життя? Як вплинула війна в Україні на імплементацію Європейської політики Green Deal? Чому нова економічна стратегія може і мусить бути екологічною: як позбавитись залежності від природних ресурсів. Якщо влада через умови (податки, мита, регуляторку, тарифи…) робить певний бізнес більш вигідним, а інший менш вигідним і це завжди «спільна гра», то якими мають бути ці нові умови для Green recovery і стійкого розвитку України найближчі десятиліття? Що маємо змінювати швидко в сфері охорони довкілля, в зв’язку з рухом до ЄС?».

З метою допомогти втілити ідеї циркулярної економіки у українські реалії та здійснити модернізацію різних галузей народного господарства за умов війни та з урахуванням тих викликів і шансів, які вона нам надала ПАЕУ було створено проект – PLATFORM GREEN ECONOMIC RECOVERY (https://paeu.com.ua/platform/). Платформа надасть широкий аналіз того, як спільнота може адаптуватися та зробити свій внесок у вирішальну мету відбудови держави, її сталого розвитку, яка поєднає цілі охорони довкілля та економічного зростання в поствоєнний період.