Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Щиро вітаємо ЙОШІХІКО ОКАБЕ з обранням іноземним членом  Національної академії аграрних наук України

Професор ЙОШІХІКО ОКАБЕ –

іноземний член  Національної академії аграрних наук України

 

 

Колектив Інституту агроекології і природокористування НААН  щиро вітає профессора ЙОШІХІКО ОКАБЕ з обранням іноземним членом Національної академії аграрних наук  України!

 

     Професор ЙОШІХІКО ОКАБЕ –доктор економічних наук, професор, директор Центру міжнародного обміну Університету Кобе Ґакуїн (Японія), Почесний доктор з екології Інституту агроекології та природокористування НААН, Президент Асоціації україністів Японії, українознавець, відомий громадський діяч, знаний вчений-економіст.

 

Про мету Асоціації україністів Японії, президентом якої він є, науковець розповідає наступне: “Мета Асоціації — співпраця та розвиток україністики в Японії. Це найкращі вчені і

науковці, які вивчають Україну в Японії. Спектр їхніх досліджень дуже широкий — це політика, економіка, література, суспільствознавство тощо. Серед членів Асоціації є й колишні посли Японії в Україні, зокрема Курокава Юджі (1996-1999), Амае Кішічіро (2002-2005), Сумі Шіґекі (2014 -2018)”.

 

Просвітницька робота щодо України є важливою складовою Асоціації і самого професора Окабе Йошіхіко.

Окабе Йошіхіко від першого візиту до України в 1992 році об’їздив Україну від заходу і до сходу. Так, починаючи з 2008 і по 2013 роки, як  науковець і мандрівник, він відвідав Донбас, зокрема Донецьк, понад десять разів. Також його вразили міста Західної України, особливо Івано-Франківськ. І це спонукає вченого глибше вивчати історію і культуру України. Його книга “Революція-Майдан” є відображенням особистого бачення досвіду японсько-українських відносин, змін в державі з 2008 року і до Майдану.

Серед зацікавлень професора Йошіхіко – історія Зеленого Клину («Зеленої України», «Закитайщини», південної частини Далекого Сходу, де проживало понад 300 тисяч українців,  які у 1917—1922 рр. проголосили Українську Далекосхідну Республіку). “Зелений Клин — це один із найважливіших і водночас малодосліджених історичних фактів України, – пояснює  свій інтерес дослідник. – В Україні є чітке уявлення щодо історії Зеленого Клину, однак історичних матеріалів та документів на цю тему в Україні немає, що становить певну проблему. Думаю, що деякі з історичних документів зберігаються в російських архівах, однак через війну українським науковцям важко отримати доступ до них. Я японець, тому, можливо,  можу знайти там деякі матеріали.

 Ба більше, я хотів би написати справжню історію «Зеленої України». Але важливіше те, що Українська держава була сусідом Японії. Зазвичай я пояснюю японцям про Україну: «Україна — це сусідня країна сусідньої країни, тобто Росії … » Після цього японці розуміють, що Україна є насправді дуже близькою Японії. Якщо мені вдасться розказати більше про Зелений Клин, японці збагнуть, що Україна є умовно ще ближчою, передовсім історично”.

 

Діяльність професора Йошіхіко Окабе тісно пов’язана з Україною і сприяє розвитку українсько-японських відносин та укріплення державних інтересів України на міжнародній арені.

 

Бажаємо Вам творчих звершень та відкриття нових світових горизонтів !.

 

http://naas.gov.ua/newsall/newsnaan/?ELEMENT_ID=6654

https://www.facebook.com/okabe.yoshihiko

https://www.kobegakuin.ac.jp/english/exchanges/

https://m.day.kyiv.ua/uk/article/den-planety/ukrayina-druga-batkivshchyna