Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

СЕМІНАР «РОСІЙСЬКИЙ ЯДЕРНИЙ ТЕРОРИЗМ ЯК ЗАГРОЗА ГЛОБАЛЬНІЙ ПРОДОВОЛЬЧІЙ БЕЗПЕЦІ», ПРИСВЯЧЕНИЙ МІЖНАРОДНОМУ ДНЮ ПАМ’ЯТІ ПРО ЧОРНОБИЛЬСЬКУ КАТАСТРОФУ

25 квітня 2023 р. в Інституті агроекології і природокористування НААН відбулося засідання (у змішаному режимі) наукового семінару «Російський ядерний тероризм як загроза глобальній продовольчій безпеці»присвячене Міжнародному дню пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

Захід проведено відділом радіоекології і дистанційного зондування ландшафтів за участі наукових співробітників інституту, а також наукових та науково-педагогічних працівників ДУ «Національний центр радіаційної медицини НАМН України» (Ігнат Тимофійович Матасар, доктор медичних наук, професор, академік НАН ВО України, заслужений діяч науки і техніки України), Національного університету біоресурсів і природокористування України (Гудков Ігор Миколайович, доктор біологічних наук, професор, академік НААН України, заслужений діяч науки і техніки України; Боголюбов Володимир Миколайович, кандидат технічних наук, доктор педагогічних наук, доцент; Лазарєв Микола Михайлович, кандидат біологічних  наук, доцент), Білоцерківського національного аграрного університету (Розпутній Олександр Іванович, доктор сільськогосподарських наук, професор; Перцьовий Іван Васильович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент; Герасименко Віктор Юрійович, кандидат сільськогосподарських наук, доцент ), студентів, аспірантів, докторантів.

Загалом у заході взяло участь понад 50 осіб.

Спілкувались про сучасні радіоекологічні і радіобіологічні проблеми України як у ретроспективі, так і з урахуванням нових викликів, як то кліматичні зміни і наслідки російської воєнної агресії. Також були обговорені наявні і потенційні ризики російського ядерного тероризму для внутрішньої та зовнішньої продовольчої безпеки, пов’язані із цим заходи та шляхи вирішення проблеми. Вступне слово оголосила директор інституту, академік НААН, доктор економічних наук, професор О.І. Дребот. Завідувач відділу радіоекології і дистанційного зондування ландшафтів, к. с.-г. н., ст. досл. Людмила Райчук представила доповідь за темою «Російський ядерний тероризм як загроза світовій продовольчій безпеці». Ігнат Матасар, доктор медичних наук, професор, академік НАН ВО України представив доповідь на тему «Оптимізація харчування населення, яке проживає в регіонах, потерпілих внаслідок аварії на ЧАЕС, шляхом встановлення кореляційної залежності між інгредієнтами їжі та асортиментом вживаних продуктів на прикладі аліментарного йоду». Переглянуто доповідь (в запису) «Вибухонебезпечні залишки війни і їх вплив на довкілля» офіцера відділу Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міноборони України Владислава Дударя.

Надані відповіді на запитання, проведено обговорення, дискусію.

Інститут агроекології ти природокористування висловлює вдячність усім за участь у заході.

З питаннями, пропозиціями та побажаннями прохання звертатися у відділ радіоекології і дистанційного зондування ландшафтів за такими контактами:

  • Людмила Райчук (e-mail: edelvice@ukr.net, тел: (063)700-69-76);
  • Ірина Швиденко (e-mail: favor09@ukr.net, тел: (096)974-00-59).