Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Співпраця Київського природничо-наукового ліцею №145 і вчених Інституту агроекології і природокористування НААН

Фестиваль уроків у Київському природничо-науковому ліцеї №145 

 

 

 

16 березня 2021 року у Київському природничо-науковому ліцеї №145 (https://lic145.kiev.ua/ https://uk-ua.facebook.com/kpnl145 ) відбувся Фестиваль уроків, участь у якому взяли провідні вчені Інституту агроекології і природокористування НААН.  Метою Фестивалю уроків було розширення та зміцнення зв’язків науки, освіти й суспільства.

Дребот Оксана Іванівна, доктор економічних наук, професор, академік Національної академії наук України, завідувач відділу інституціонального забезпечення природокористування виступила зі вступним словом до учнів наголосивши на актуальності, популяризації та важливості агроекологічних знань та результатів наукових досліджень, які поліпшують якість нашого життя, стан та охорону довкілля.

Коніщук Василь Васильович, доктор біологічних наук, професор, завідувач відділу охорони ландшафтів, збереження біорізноманіття і природозаповідання, підготував для учнів лекцію на тему: «Природно-заповідний фонд України і актуальні питання збереження біорізноманіття». Він розповів восьмикласникам про природні комплекси нашої країни, що мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну цінності та виділені для збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного й рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища тощо.

Городиська Інна Миколаївна, кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, заступник завідувача відділу підготовки наукових кадрів та методично-інформаційного забезпечення, представила учням презентацію на тему: «Розвиток органічного виробництва в Україні.

Безпека харчування». Вчена розповіла про органічні продукти, їх переваги, маркування органічної продукції. Також вона продемонструвала органічну карту України, діаграму збільшення кількості сертифікованих органічних господарств у нашій країні та схему країн-імпортерів української органічної продукції.

 

Райчук Людмила Анатоліївна, кандидат сільськогосподарських наук, старший дослідник, завідувач відділу радіоекології і дистанційного зондування ландшафтів,  підготувала презентацію на тему: «Радіоекологія: український вимір». Пані Людмила розповіла про радіоактивність та морфологічні зміни в живих організмах, які відбуваються під впливом випромінювання; донесла інформацію про Чорнобильську АЕС, аварію на цій станції, наслідки та масштаби забруднення після катастрофи. Людмила Анатоліївна показала учням  світлини з тваринами Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. А ще було продемонстровано малюнки та моделі міграції радіонуклідів, фотографії відбору проб, діаграми дозового навантаження опромінення на населення тощо. Крім того, впродовж свого виступу вчена розказала про надходження радіонуклідів до організму людини, про дозиметрію та про очищення продуктів під час обробки.

 

Обрані теми для Фестивалю уроків були змістовними, інформативними та корисними для учнів.  Залишилися приємне враження від спілкування з талановитими учнями  і надія на подальшу творчу співпрацю. Адже, основна місія Київського природничо-наукового ліцею №145  – знайти обдарованих дітей і виховати майбутню наукову еліту України.