Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Колектив відділу агроекокології і біобезпеки Інституту агроекології і природокористування НААН взяв участь у роботі Глобального симпозіуму Global Symposium on Soils for Nutrition (GSOIL4N)

Колектив відділу агроекокології і біобезпеки Інституту агроекології і природокористування НААН взяв участь у роботі Глобального симпозіуму Global Symposium on Soils for Nutrition (GSOIL4N), організованого FAO (Продовольча та сільськогосподарська організація ООН), який відбувався у віртуальному форматі з 26 по 29 липня 2022 року.

Головна теза даної події: Soils, where food begins (Ґрунти, де починається їжа). Симпозіум об’єднав науку та політику для перегляду стану та проблеми родючості ґрунтів у співвідношенні до сільськогосподарських культур, тварин та харчування людей. Людям, як рослинам і тваринам, потрібна достатня кількість їжі, щоб вижити. Але ця їжа має бути безпечною та поживною не лише для забезпечення енергією та основними поживними речовинами, але й для запобігання хворобам та надходженню шкідливих токсинів. Близько 95% нашої їжі надходить із ґрунтів, які мають природну здатність підтримувати ріст рослин, забезпечуючи їх поживними речовинами.

Науковий комітет GSOIL4N розглянув понад 300 тез, які змагалися за право бути представленими на усних та стендових доповідях.

З першого дня Глобального симпозіуму (GSOIL4N) учасникам було запропоновано проголосувати за свій улюблений науковий постер із 69 представлених у межах 4 тем  (всього організаторами було відібрано 82 постери), відповідно поставивши лайк плакату(ам) на свій власний вибір.

Дослідження представлені на Глобальному симпозіумі (GSOIL4N) стосувалися наступних тем:

ТЕМА 1: СТАН ТА ТЕНДЕНЦІЇ ГЛОБАЛЬНОГО БЮДЖЕТУ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН ҐРУНТІВ

ТЕМА 2: СТАЛЕ УПРАВЛІННЯ ҐРУНТОМ ДЛЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ ТА КРАЩОГО ХАРЧУВАННЯ

ТЕМА 3: ВПЛИВ УПРАВЛІННЯ ПОЖИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ ҐРУНТУ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ТА ЗМІНУ КЛІМАТУ

ТЕМА 4: УПРАВЛІННЯ РОДЮЧІСТЮ ҐРУНТУ/ПОЖИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ ҐРУНТУ

Нашими співробітниками (Ірина ГУМЕНЮК, Алла ЛЕВІШКО, Олена ДЕМʼЯНЮК, Вікторія ЦВІГУН, Євгенія ТКАЧ, Олександр БОЦУЛА) було представлено науковий доробок на тему: «The Influence of climate change on the functioning of soil microbiocenosis» та взято участь у конкурсі наукових постерів.

https://www.fao.org/fileadmin/user_upload/GSP/GSOIL4N/GSOIL4N-Posters/ID_27.pdf

В результаті чотириденного голосування, постер наших співробітників зайняв 3 місце з кількістю 1012 балів у групі досліджень з Теми 3 «ВПЛИВ УПРАВЛІННЯ ПОЖИВНИМИ РЕЧОВИНАМИ ҐРУНТУ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ТА ЗМІНУ КЛІМАТУ». Дякуємо всім, хто підтримав науковий постер інституту і віддав свій голос!

Відомо, що в даній групі жінки-дослідники становили більшу частину – 61%. Схожий показник був у групі 2 – 62%. Переважна більшість науковців представленої групи була з Європи/Євразії. Значний відсоток  стейкхолдерів у даній групі становили науковці (94%), а не представники державних структур.

Всього у симпозіумі було зареєстровано 9079 учасників з усього світу, а загальна кількість голосів у постерній сесії становила 117 423.

ЦІЛІ

Основними цілями симпозіуму є огляд сучасного стану родючості ґрунту в забезпеченні достатньою кількістю високоякісної, безпечної та більш поживної їжі для кращого харчування людей, тварин і рослин. Симпозіум виявив критичні прогалини в знаннях та забезпечив основу для обговорення серед політиків, виробників продуктів харчування та виробництва добрив, науковців, практиків та інших зацікавлених сторін щодо створення рішень, які можуть забезпечити більш поживні агропродовольчі системи для покращення здоров’я людини та добробуту та захисту навколишнього середовища.

КЛЮЧОВА ІНФОРМАЦІЯ

Мови: англійська, французька, іспанська, китайська, російська та арабська (тільки в перший день).

Організатори: FAO, Global Soil Partnership, Intergovernmental Technical Panel on Soils, International Network on Fertilizers Analysis.