Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

До 90-річчя від дня народження видатного вченого, засновника Української академії аграрних наук

ДО 90-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

ВИДАТНОГО ВЧЕНОГО, ЗАСНОВНИКА УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

ТА ІНСТИТУТУ АГРОЕКОЛОГІЇ ТА БІОТЕХНОЛОГІЇ УААН

ОЛЕКСІЯ ОЛЕКСІЙОВИЧА СОЗІНОВА

 

26 квітня 2020 року виповнилося б 90 роківфундатору агроекологічної науки Олексію Олексійовичу Созінову (1930-2018 рр.).Колектив Інституту вшановує пам’ять доктора сільськогосподарських наук, професора,академіка НАН України, академіка ВАСГНІЛ, академіка НААН,Заслуженого діяча науки і техніки УРСР,Лауреата премії ім. В.Я. Юр’єва НАН України,Лауреата Державної премії Росії в галузі науки і техніки,Лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки,засновника Інституту агроекології та біотехнології УААН.

Олексій Олексійович вперше ввів терміни «агросфера» і «агроекологія», та наголошував, що сучасна агроекологія — це комплексна наука, якаґрунтується на синтезі багатьох наук і заснована на системному підході з використаннямполітичних, економічних та інших чинників: «Наукою, яка покликана формувати нову філософію агросфери, є агроекологія. Саме вона вирішує не лише проблеми аграрного виробництва і збереження довкілля, а й створює умови для кращого життя наступних поколінь і відродження традиційних духовних цінностей українського села».

Наукові інтереси О.О.Созінова пов’язані також із дослідженням генетичних та онтогенетичних механізмів формування коадаптивнихасоціацій генів у геномах культурних і диких злаків, зокрема рівня нагромадження в їх зерні білка. Вперше на базі одержаних ученим злаків були ідентифіковані кластери генів запасних білків як ефективних генетичних маркерів при вивченні еволюції, удосконаленні процесів селекції. Визначені нові принципи використання молекулярно-генетичних маркерів на рівні білків і ДНК. Ці фундаментальні дослідження дали змогу запропонувати нові методи отримання бажаних рекомбінантів і удосконалити методології добору цінних генотипів, особливо з якості зерна і стійкості проти хвороб.У 90-х роках поряд з дослідженнями з генетики і селекції розпочата робота з проблем формування сталої агросфери в Україні і визначення ролі у цих процесах біотехнології та біологічної різноманітності агроландшафтів.

Під його науковим керівництвом підготовлено 34 кандидати і 9 докторів наук.Опубліковано понад 700 наукових робіт, у т.ч. 8 монографій.

 

Світла пам’ять про видатного вченого-агроеколога, селекціонера, біотехнолога та визначного організатора науки Олексія Олексійовича Созінова назавжди збережеться у серцях його колег, учнів та послідовників.

 

Інститут агроекології і природокористування НААН.