Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

17 грудня 2021 року в Інституті агроекології і природокористування НААН відбувся круглий стіл пам’яті видатного вченого – вірусолога БОЙКА АНАТОЛІЯ ЛЕОНІДОВИЧА – «СЕРЦЕ ВІДДАЮ ЛЮДЯМ ТА НАУЦІ»

Анатолій Леонідович БОЙКО всесвітньовідомий вчений-вірусолог, академік Національної академії аграрних наук України, Академії наук Вищої школи України, професор, доктор біологічних наук.

Академік А.Л. БОЙКО збагатив світову біологічну науку працями першочергового значення: розробив новітні біотехнології оздоровлення та профілактики від вірусів для понад 500 сортів сільськогосподарських культур, виявив ряд нових вірусів та штамів вірусів хмелю, соняшнику, цукрового буряку, пшениці; вивчав спектр бактеріофагів та вірусів водної екосистеми тощо. Самостійно та у співавторстві опублікував понад 550 наукових праць, з-поміж яких монографії, підручники, брошури, авторські свідоцтва, патенти на винаходи та свідоцтва на нові сорти рослин.

Анатолій Леонідович – блискучий педагог з яскравим талантом лектора, який впродовж багатьох років на високому професійному рівні викладав загальний курс вірусології й екології студентам та аспірантам. Він є фундатором першої української наукової школи вірусологів та біотехнологів рослин, що досягла світового визнання, а учні цієї школи високо цінуються у багатьох країнах світу (США, Франція, В’єтнам, Китай та ін.). Серед його учнів – 63 кандидати та 5 доктори наук, сотні спеціалістів і магістрів-вірусологів.

А.Л. БОЙКО – засновник лабораторії екології вірусів та «Центру контролю за фітовірусними інфекціями» Інституту агроекології та біотехнології УААН (1994 р.). Науковий керівник основних напрямів із питань вірусології, екології і біотехнології вірусів в аграрній, біологічній науці, працював консультантом і лектором у різних наукових центрах та на міжнародних конференціях України, Російської Федерації, США, Польщі, Словаччини, Угорщини, В’єтнаму, Бельгії, Шотландії та інших країн.

Анатолія Леонідовича нагороджено медалями: «В память 1500-летия Киева», «Ветеран труда», «За трудовую доблесть», бронзовою медаллю ВДНГ СРСР, срібною й бронзовими медалями ВДНГ УРСР, почесними грамотами Президії АН УРСР, УААН, Міністерства освіти і науки України. У 2004 р. А.Л. БОЙКА удостоєно почесним званням «Заслужений діяч науки і техніки України» та нагороджено «Орден князя Ярослава Мудрого». У 2005 р. за цикл наукових праць «Моніторинг вірусних інфекцій: діагностика, профілактика» Анатолію Леонідовичу присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки.

У роботі круглого столу «СЕРЦЕ ВІДДАЮ ЛЮДЯМ ТА НАУЦІ» взяли участь вірні друзі, колеги, рідні, вдячні учні. Серед яких академіки НАН України: ДРЕБОТ Оксана Іванівна, ФУРДИЧКО Орест Іванович, ПАТИКА Володимир Пилипович, ГУДКОВ Ігор Миколайович, ТАРАРІКО Олександр Григорович, ВОЛКОГОН Віталій Васильович, МУСІЄНКО Микола Миколайович; член-кореспонденти НААН: Янсе Лілія Амінівна, Демʼянюк Олена Сергіївна, ПАТИКА Микола Володимирович. Від Національної академії наук України: член-кореспондент НАН України, д.б.н., проф. ЗАІМЕНКО Наталія Василівна; д.с.-г.н. Ландін Володимир Петрович. Від Академії наук вищої школи України: д.б.н., проф. МАКАРЧУК Микола Юхимович. Від провідних університетів: д.б.н., проф. БУДЗАНІВСЬКА Ірина Геннадіївна; д.б.н., проф. МІЩЕНКО Лідія Трохимівна, д.б.н., проф. СЕРЕБРЯКОВ Валентин Валентинович; д.с.-г.н., проф. РОМАНЧУК Людмила Донатівна, д.б.н. ПИДА Світлана Василівна, д.с.-г.н., проф. Дубовий Володимир Іванович, д.б.н., проф. ПАРФЕНЮК Алла Іванівна, к.б.н., директор Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ГАВРИЛЕНКО Віктор Семенович, д.с.-г.н., доцент Бородай Віра Віталіївна та багато інших.

Академік НААН ФУРДИЧКО Орест Іванович поділився власними спогадами про Анатолія Леонідовича Бойка як визначальну постать у розвитку та становленні Інституту агроекології і природокористування НААН.

Володимир Пилипович ПАТИКА розповів про аспірантські роки, закордоні відрядження свого товариша та друга академіка БОЙКА Анатолія Леонідовича, подарував Інституту

Академік ГУДКОВ Ігор Миколайович зупинився у своїх розповідях на основних рисах характеру: чесність, чуйність, людяність та велику силу духу Анатолія Леонідовича.

ГАВРИЛЕНКО Віктор Семенович розповів про своє знайомство з академіком Бойком А.Л. Він доповів, що при сприянні Анатолія Леонідовича було започатковані наукові тематики, які пов’язані з вірусами заповідника «Асканії-Нова».

БУДЗАНІВСЬКА Ірина Геннадіївна зазначила внесок академіка Бойка А.Л. у формування і розвиток вірусологічної науки в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, як колиски школи вірусології України.

БОЙКО Ольга та онучка БОЙКО Анастасія поділилися спогадами про дитячі роки, життєвий та науковий шлях та сімейні цінності у родині академіка БОЙКА А.Л.

ПАРФЕНЮК Алла Іванівна розповіла про перше знайомство з Анатолієм  Леонідовичем Бойко ще в часи своєї юності. Якось на вступному іспиті з екології він мені сказав: “кожна молода людина, яка прагне вчитись, має  золоте зерно, а наша мета те зерно знайти і розмножити… Анатолій Леонідович до останнього подиху гідно це робив. Анатолій Леонідович мав красиву, романтичну душу.

 

Учні Анатолія Леонідовича поділилися власними спогадами про геніального вчителя і наставника.

Завершився Круглий стіл повчальними словами академіка Анатолія Леонідовича БОЙКА – людини з великим серцем і живим розумом.