Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Засідання Координаційної ради

2 лютого 2017 р. відбулось урочисте засідання Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

2 лютого 2017 р. відбулось урочисте засідання Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

Від Інституту агроекології і природокористування НААН у заході взяли участь:

Коніщук В.В., д.б.н., с.н.с. (член Координаційної Рамсарської ради, голова комітету з питань охорони природних ресурсів, екомережі та заповідної справи громадської ради Міністерства екології та природних ресурсів України), співробітники лабораторії гідроекології Шумигай І.В., с.н.с., к.с.-г.н., Постоєнко Д.М., н.с. та інші.

Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, як середовище існування водоплавних птахів, відома під назвою «Рамсарська конвенція», була підписана 2 лютого 1971 року в містіРамсар, що в Ірані. Україна поновила своє членство в Конвенції у 1996 році т а цей час входить у число 169 країн-Договірних Сторін Конвенції.У 2016 році Секретаріатом Рамсарської конвенції прийнято рішення про надання міжнародного статусу 4 водно-болотним угіддям України.

У 2017 році за пропозицією Секретаріату Рамсарської конвенції Всесвітній день водно-болотних угідь відзначається під гаслом «Водно-болотні угіддя для зменшення впливу стихійних лих». Доведено, що водно-болотні угіддя відіграють значну роль у зменшенні впливу таких екстремальних погодних явищ як повені та посухи. Водно-болотні угіддя діють як природні водосховища, акумулюючи і зберігаючи дощові та талі води, вони запобігають повеням. Протягом посушливих періодів водно-болотні угіддя «віддають воду» і затримують початок посухи. Спостереження останніх десятиліть вказують на зростання кількості стихійних лих, більшість з яких пов’язані зі змінами клімату та погодними явищами. Відповідно до даних ООН приблизно 90% усіх стихійних лих пов’язані з водою. Вчені підрахували, що з 1900 року 64% водно-болотних угідь зникли через діяльність людини. У 2017 році Секретаріат Рамсарської Конференції закликає пам’ятати про те, що: водно-болотні угіддя є природним засобом безпеки для допомоги нам у протидії екстремальним погодним явищам; відповідне управління водно-болотними угіддями надає місцевим громадам можливості протидії стихійним лихам та швидкого відновлення.

Перелік Рамсарських угідь включає 2247 водно-болотних угідь загальною площею близько 215,051 млн. га. Із них в Україні – 37 водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею 770,545 тис. га.

CAT 6185

DSC 0004-1

DSC 0009

DSC 0014

 Черемський заповідник