Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

В гостях у Героя України Семена Свиридовича Антонця

img 0778В гостях у Героя України, почесного академіка Національної академії аграрних наук Семена Свиридовича Антонця

 

В гостях у Героя України, почесного академіка Національної академії аграрних наук Семена Свиридовича Антонця

(с. Михайлики Шишацького району Полтавської області)

 Для вирішення світової проблеми продовольчої безпеки людство змушене було рухатись шляхом інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, в т.ч. і застосування у великих масштабах хімічних засобів – пестицидів та мінеральних добрив, а в останні роки і генетично змінених організмів. У результаті поряд з підвищенням продуктивності агроекосистем до нашого столу разом з продуктами харчування у все більших кількостях стали потрапляти залишки пестицидів, важкі метали, нітрати, які є досить небезпечними для здоровя людини.

Отже хімічний і трансгенний тиск на агроекосистеми, забруднення навколишнього природного середовища, в т.ч. ґрунтів і води, стало у багатьох регіонах світу, в т.ч. і в Україні загальною загрозливою тенденцією. Враховуючи ці та інші   великі небезпеки, в т.ч. зміни клімату, як для природного середовища так і для всього людства ще у 1992 р. у Ріо-де-Жанейро на Конференції ООН з питань довкілля і розвитку було ухвалено глобальну політико-економічну концепцію сталого розвитку та подолання екологічної кризи. Для агросфери ця концепція означає з одного боку підтримання екологічної стабільності навколишнього природного середовища, а з другого забезпечення людства продуктами харчування високої якості.

Нині все більша кількість людей задля підтримки свого здоров’я намагається вживати здорову їжу, яку, зокрема, забезпечує органічне сільськогосподарське виробництво.

У 2014 р. у рамках програми розвитку ООН в Україні розпочато проект «Інтеграція положень Ріо у національну політику України». Його мета інтенсифікувати процес виконання взятих зобов’язань та положень трьох Конвенцій Ріо стороною яких є Україна: про зміну клімату, про збереження біорізноманіття і про боротьбу з опустелюванням і деградацією земель.

Необхідно наголосити, що система органічного виробництва вирішує проблему не тільки безпечних продуктів харчування але й на локальному рівні питань на попередження деградації ґрунтів та опустелювання, адаптації до змін клімату шляхом зменшення емісії парникових газів, а також збереження ландшафтного і ґрунтового біорізноманіття. Враховуючи майже 40-річний досвід ведення органічного виробництва в сільськогосподарському підприємстві «Агроекологія» на Полтавщині було вирішено, в рамках реалізації вищезгаданого проекту, провести семінар з представниками преси для більш широкого розповсюдження виробничого досвіду і наукових надбань С.С. Антонця з виробництва високоякісних та безпечних продуктів харчування як рослинного, так і тваринного походження, особливо молока.

На семінарі були присутні керівник проекту ПрООН Олена Овчинникова, голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, провідні вчені Полтавської Державної аграрної академії, голови адміністрацій Полтавської області, а також представники преси.

Семінар розпочався зі вступного слова керівника проекту О. Овчинникової, яка стисло розповіла про його зміст та завдання, а також про мету семінару. Після цього слово взяв засновник і керівник підприємства «Агроекологія» Семен Свиридонович Антонець, який розповів історію створення господарства, основні принципи його технологічної організації та досягнення з питань виробництва органічної, рослинницької і тваринницької продукції, способах підтримання високої родючості ґрунту, енергозберігаючих технологіях його обробітку та застосування добрив. Окремо він зупинився на тваринництві, кормовиробництві, якості, зокрема, рослинницької і молочної продукції. Всім присутнім на семінарі дуже цікаво було дізнатись як без застосування пестицидів та мінеральних добрив, а також за мінімального енергозберігаючого обробітку ґрунту можна підтримувати високу родючість ґрунту та забезпечувати високу продуктивність сівозмін, збалансований розвиток та конкурентноздатність підприємства.

Після виступу С.С.Антонця з коротким привітанням та зазначенням проблеми збереження природного середовища, а також розповсюдження досвіду ПП «Агроекологія» виступила голова Всеукраїнської екологічної ліги Т.В. Тимочко, яка розповіла про діяльність Всеукраїнської екологічної ліги, а також наголосила на великій цінності досвіду С.С. Антонія, насамперед як з точки зору виробництва здорової органічної продукції, так і підтримання екологічної рівноваги в межах сільськогосподарських територій. Про наукову співдружність з С.С. Антонцем розповіли представники Полтавської державної аграрної академії професори В.М. Писаренко, П.В. Писаренко і доценти В.М. Самородов і М.М. Опара.

img 0778

Друга половина дня була присвячена знайомству з роботою господарства, полями і тваринницькими фермами, які викликали особливий інтерес і захоплення представників преси. Семінар закінчився коротким обговоренням, обміном враженнями та заключним словом з добрими побажаннями С.С. Антонця. В свою чергу, керівник проекту О.Овчинникова подякувала господарям від імені ПрООН за можливість ознайомлення з роботою господарства, за дуже добрі умови проведення семінару.

 Всі, хто прийняв участь у роботі семінару дякували господарю за щиру розмову, гостинність та величезний життєвий досвід природного господарювання, в якому центральне місце за словами С.С. Антонця належить людині. Окрема подяка була висказана Антоніні Семенівні Антонець, яка зробила все, щоб наше перебування в ПП «Агроекологія» було як приємним так і корисним.

 Експерт ПрООН в галузі сільського господарства,

головний науковий співробітник Інституту

агроекології і природокористування, а

кадемік НААН О. Тараріко

  Заступник головного редактора

журналу «Вісник аграрної науки»,

доктор сільськогосподарських наук,

професор В. Величко

 

30.10.2014

img 0782

  img 0781

img 0770