Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Тепер залишилося лише каяття

chornobyl26 квітня 2016 року тридцяті роковини жахливої трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. 26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших екологічно-гуманітарних катастроф в історії українського народу. Було знищено цілий етнокультурний регіон, стали малопридатними для життя десятки тисяч квадратних кілометрів території, загинуло тисячі чоловік та зруйновано життя мільйонів людей, з яких 130 тисяч назавжди покинули свої домівки. Радіаційно забруднено тисячі кілометрів поліських земель… Такі важкі наслідки.

26 квітня 2016 року тридцяті роковини жахливої трагедії на Чорнобильській атомній електростанції. 26 квітня 1986 року сталася одна з найбільших екологічно-гуманітарних катастроф в історії українського народу. Було знищено цілий етнокультурний регіон, стали малопридатними для життя десятки тисяч квадратних кілометрів території, загинуло тисячі чоловік та зруйновано життя мільйонів людей, з яких 130 тисяч назавжди покинули свої домівки. Радіаційно забруднено тисячі кілометрів поліських земель… Такі важкі наслідки.

Ця аварія перетворила унікальні за чистотою території Полісся в зону екологічного лиха. Жодна статистика не дасть відповіді, скільки людських доль понівечено чорнобильським смерчем. Фатальні наслідки аварії на ЧАЕС відчуватимуть на собі ще й майбутні покоління. Реалії постчорнобильської доби такі, що ця катастрофа мала, має і, на жаль, ще довго матиме значний негативний вплив на стан навколишнього природного середовища України.

Проте Іде час. Природа почала відновлюватися швидкими темпами, зросли популяції тварин, збільшилося різноманіття видів рослинності. На сьогодні ставиться питання повернення в сільськогосподарське користування виведених земель. Люди прагнуть повернути повноцінне життя цим місцевостям, демонструючи патріотизм і вірність землі своїх пращурів.

Хотілося б вірити, що спогади про Чорнобильську трагедію завжди єднатимуть всіх українців у нашій спільній пам’яті, залишаючи смуток і каяття…

Жаль, жаль, жаль…

Президент Всеукраїнської громадської організації

«Асоціація агроекологів України»

академік                                                                                         О.І.Фурдичко

«26» квітня 2016 року