Наша адреса

03143, м. Київ, вул. Метрологічна, 12

тел./факс.

+380 (44) 526-23-38

Наш Email

agroecologynaan@gmail.com

Тарас Шевченко – великий співець української природи

shevchenkoОднією із святинь українського народу, його національною гордістю є творчість Тараса Григоровича Шевченка. Не одне покоління українців звіряє своє життя іменем і творчістю Кобзаря. Творчість Т.Г. Шевченка – це творчість людини, яка вміла як ніхто інший, любити свій народ і свою землю. А жива природа рідного краю є органічною частиною поезії Т.Г. Шевченка.

До 202-річниці від дня народження

Тарас Шевченко – великий співець української природи

Однією із святинь українського народу, його національною гордістю є творчість Тараса Григоровича Шевченка. Не одне покоління українців звіряє своє життя іменем і творчістю Кобзаря. Творчість Т.Г. Шевченка – це творчість людини, яка вміла як ніхто інший, любити свій народ і свою землю. А жива природа рідного краю є органічною частиною поезії Т.Г. Шевченка.

Саме пейзажна лірика Великого Кобзаря може вважатися взірцем поетичного бачення української природи. В дитинстві Тарас не раз їздив з батьком чумакувати українськими степами і, мабуть, саме тоді полюбив її на все життя. Тарас Шевченко є справжньою енциклопедією наших краєвидів. До болю милий Шевченку тихий український вечір, співи соловейка, гнучка тополя й золоте пшеничне поле, яке розкинулося, наче море широке. За Шевченком краса України – це тихі води і ясні зорі, зелені сади і білі хати, благородні ріки і співучі роботящі люди. Не дивно, що поетові належать найпрекрасніші ліричні рядки: «Неначе сонце засіяло, неначе все на світі стало моє.., лани, гаї, сади!»

Скільки ж прекрасних шедеврів оспівують невимовну красу української природи: «Здається – кращого немає нічого в Бога, як Дніпро та наша славна Вкраїна». Тож будемо і ми робити так, як робив Кобзар: носити Бога в душі і серці, вірити в його силу, доброту і могутність.

Поет своєю творчістю виховував патріотичні почуття та емоційно-ціннісне ставлення до живої природи, що є над актуальним і в нашому сьогоденні. Закликаю членів Всеукраїнської громадської організації «Асоціація агроекологів України», небайдужих громадян з більшою шанобливістю шанувати спадщину Тараса Шевченка! Учімося у нього! Адже твори Кобзаря переживуть віки і вічно пробуджуватимуть у серцях людей благородні великі почуття!

Президент Всеукраїнської громадської організації

«Асоціація агроекологів України»

академік НААН                                                                             О.І. Фурдичко

«09» березня 2016 року