тел./факс (044) 526-92-21

24.11.2016 р. в Інституті агроекології і природокористування ННАН  відбудеться Стратегічна зустріч учасників органічного ринку  «РОЛЬ КЛАСТЕРНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ У РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНИХ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ  ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ»

24.11.2016 р. в Інституті агроекології і природокористування ННАН  відбудеться Стратегічна зустріч учасників органічного ринку  «РОЛЬ КЛАСТЕРНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ У РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНИХ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ  ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ»

Місце проведення: м. Київ, вул. Метрологічна, 12, Інститут агроекології  та природокористування НААН, http://www.agroeco.org.ua

Регламент проведення: 10.00 – 15.00

В даний час українські невеликі органічні виробники, сімейні фермери та переробники не завжди в змозі накопичити достатньо обсягів для виходу з їхньою продукцією у рітейл-мережі або для експорту своїх товарів, не мають достатньої фінансової підтримки, потужностей для зберігання і переробки, та техніки для збору врожаю. Більшість з них не є гнучкими в умовах доставки та оплати, що робить їх бізнес-діяльність навряд чи конкурентоспроможною на внутрішньому та міжнародному ринках.

Мета зустрічі:

       Звернути увагу органічних операторів ринку на болюче питання розвитку внутрішнього органічного ринку України та окремих регіонів в умовах децентралізації влади.

       Показати альтернативні шляхи співпраці виробників органічних продуктів, переробників, ВНЗ, наукових установ, дослідних станцій, постачальників посівного матеріалу, органічних добрив, ЗЗР та обладнання, надавачів консультаційних послуг, виробників сучасного обладнання та упаковки, місцевої влади, банківських установ та страхових компаній і т.д.

Цільова аудиторія: виробники органічних нішевих продуктів, фруктів та овочів, ягід та молочної продукції, переробники, потенційні експортери органічної продукції.

Завдання:

        консолідувати мотивованих виробників органічної продукції,

        визначити проблеми, що заважають подальшому розвитку,

        створити кластер на основі спільного волевиявлення учасників,

        окреслити план дій на перші 6 місяців.

ПРО КЛАСТЕРИ:

Кластери стають двигуном, який залучає багатство в регіон. Компанія у кластері автоматично має більш виграшну позицію, ніж “бізнес-одинак”. Економіки з сильними кластерами мають вищий рівень інновацій, вищу продуктивність, більше підприємливості і стартапів, і головне – більший експорт з високою доданою цінністю.

Кластери дозволяють посилювати процеси спеціалізації і розподіл праці між учасниками; ширше приваблювати клієнтуру, створюючи тісну взаємодію виробників та споживачів послуг; знижувати вартість одиниці послуги і продукції, яка виробляється на основі спільної діяльності; посилювати потоки ідей і інформації між учасниками; підвищувати інноваційність виробництва послуг; створювати нові робочі місця; ефективніше використовувати місцеві природні ресурси; створювати здоровий соціальний капітал (все здійснюється на взаємній довірі), забезпечуючи соціальну справедливість; забезпечувати баланс ринкової ефективності і соціальної гармонії.

ПРОГРАМА ЗУСТРІЧІ «РОЛЬ КЛАСТЕРНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ У РОЗВИТКУ ОРГАНІЧНИХ МАЛИХ ТА СЕРЕДНІХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ»

10.00-10.20

Орест Фурдичко, директор Інституту агроекології і природокористування НААН

Вітання. Значення науки для розвитку органічного виробництва та досягнення Інституту агроекології  і природокористування НААН.

10.20-10.40

Тетяна Яблонська, агропідприємство ТОВ «Либідь-К», Голова кластерної ініціативи.

Вітання. Досвід об’єднання невеликих органічних виробників на прикладі сімейної органічної корзини.

10.40-11.00

Пиндус Василь,

Світлана Горбань, Асоціація «БІОЛан Україна»

Досвід роботи з виробниками.

Юридичні та фінансові аспекти діяльності ГО. Можливість співпраці з кластером.

11.00-12.00

Ганна Антонюк, експерт з формування кластерів та підтримки кластерних ініціатив
ГО “Консультаційно-навчальний центр “АгроЛьвів Консалт”.

Що таке кластер?

Яка можлива організаційно правова форма?

Як здійснюється управління кластером? Які послуги кластер надає своїм членам? Як фінансується його діяльність?

Які переваги від участі в ньому для виробників органіки?

Яким європейським стандартам повинно відповідати інтеграційне утворення щоб називатися кластером?

Яка ситуація з аграрними кластерами в Україні.

12.00-12.10

Андрій Вдовиченко, директор ДП «Дослідне господарство «Сквирське» ІАП НААН

Можливості вітчизняної науки в підтримці малих та середніх виробників органічної продукції.

12.10-12.20

Олексій Шкуратов, Кандидат економічних наук, Завідувач відділу Економіки природокористування Інституту агроекології і природокористування НААН

Оцінка потенціалу розвитку органічного сільського господарства.

12.20-12.50

 

Питання-відповіді. Кава-брейк

12.50-13.30

Марія Махновець, Незалежний експерт з напрямку органічного трейдингу та налагодження надійних ланцюгів поставок органічної продукції з України

Приклади успішної роботи міжнародних органічних кластерів, їх міжнародна кооперація та розвиток. Можливості співпраці з існуючими кластерами з-за кордону та звернення за дофінансуванням. Яка вигода таких об’єднань? (Skype-спілкування)

13.30-14.30

Слово всім учасникам стратегічної зустрічі. Виступи по 5-10 хв.

Обговорення можливості створення кластеру серед присутніх.

14.30-15.30

Спільний фуршет

Підведення підсумків. Закінчення семінару. Налагодження зв’язків

Учасники зустрічі:

  1. Яблонська Тетяна В’ячеславівна, ТОВ «ЛИБІДЬ-К», Хмельницька обл., (виробництво органічних овочів, яєць),
  2. Карацюба Світлана Іванівна, Приватна агрофірма «Тарасівка», Чернігівська обл., (виробництво та переробка молока та вирощування органічної городини),
  3. Мисник Микола Ілліч, Мисник Галина Андріївна, Фермерське Садівниче Господарство «Золотий Пармен», Чернігівська обл.,   (виробництво органічних соків прямого віджиму, вирощування органічних зернових ),
  4. Бойко Іван Євгенович, ТзОВ «Жива земля Потутори», Тернопільська обл., с. Потутори, (виробництво органічних пряно смакових культур, приправи, молочна продукція, зерно, овочі),
  5. Попель Наталія Олександрівна, ТОВ «Хлібіо-Трейд», Київська обл., (виробництво органічного хлібу та печива),
  6. Сабельнікова Валентина Олексіївна, Корза Костянтин Михайлович, Фермерське господарство «Organic Villa», Черкаська обл., (вирощування органічних овочів, зелені та ягід),
  7. Романченко Олексій Анастасійович, ФОП Романченко О.А., (вирощування органічних овочів, зелені, сертифіковане органічне тепличне господарство),
  8. Васянович Євген Миколайович, ВЕС, Cелянське фермерське господарство «ВЕС», Житомирська обл.,  (сертифіковане органічне тепличне господарство, овочівництво, починаємо розвивати козівництво),
  9. Яремчук Тетяна Ананіївна, Фермерське господарство «Соломея», Львівська обл., (органічне рослинництво і тваринництво),
  10. Дон Олексій Пилипович, ФГ Дон О.П., Вінницька обл., (виробництво органічних бобових, злакових культур),
  11. Вдовиченко Андрій Васильович, ДП «Дослідне господарство «Сквирське» ІАП  НААН,
  12. Білик Руслан Іванович, координатор молочного напрямку, проект «Розвиток органічного ринку в Україні», Дослідний інститут органічного сільського господарства, Швейцарія), м. Київ,
  13.  Махновець Марія Олександрівна, Незалежний експерт з напрямку органічного трейдингу та налагодження надійних ланцюгів поставок органічної продукції з України, м. Херсон,
  14. Антонюк Ганна Ярославівна, експерт з формування кластерів та підтримки кластер них ініціатив ГО «Консультаційно-навчальний центр «АгроЛьвів Консалт», м. Львів,
  15. Горбань Світлана Дмитрівна, МГО Асоціація учасників органічного виробництва «БІОЛан Україна», м. Вінниця,
  16. Чоловська Наталія Валеріївна, ЛМГО «Екотерра», м. Львів,
  17. Ситник Тетяна Миколаївна, Retail Academy, експерт з розвитку органічного ринку в Україні